Microsfere
1.Microsfere de sticla – au proprietati de izolare termica
Aplicatii:
-vopsele & tencuieli pentru exterior: reflecta radiatia solara (IR in special) prin introducerea in vopsele pentru acoperis sau fatade, reduc costurile la racirea cladirilor pe timpul verii (consumul de energie electrica scade cu aprox 25-30%) prin reducerea TSR (efectul de bariera termica). Prin expunerea la temperaturi de 35-45oC, se pot obtine diferente de temperatura de 5oC, comparativ cu o vopsea fara microsfere. Utilizand acest produs in tencuiala se pot izola termic si cladiri cu fatade in relief pe care nu se poate aplica polistirenul.
-in produse a acoperire pentru spatii interioare
– vopsele cu textura speciala, fina confera senzatie de catifelare la atingere.
– vopsele de interior– senzatia de caldura la atingere (prin reflectarea caldurii transmise prin radiatie) si izolare termica la produsele aplicate in strat gros (gleturi)
– vopsele anticondens – creaza o bariera termica intre peretele rece si aerul cald in incaperi cu umiditate ridicata, impiedicand astfel formarea condensului
Adaugarea se face spre finalul procesului de productie (finisare), la turatii reduse, viteza periferica mica. Dupa aplicare se poate testa comparativ cu o vopsea fara microsfere, prin simpla atingere si se poate simti diferenta de temperatura. Vopseaua cu acest produs are proprietatea de a mentine caldura in incapere prin reflectarea radiatiei termice. In acelasi timp se creaza o bariera termica/tampon termic intre peretele exterior rece si aerul cald, impiedicand crearea condensului. Se recomanda inlocuirea partiala/totala a carbonatului de calciu, dar testarea se poate face si prin adaugarea la o vopsea gata preparata. Efectele in cazul produselor anti-condens si cu proprietati de izolare termica se observa la un procent de minim 4-5% (procente masice, care echivaleaza cu 40-50% volumetrice) in formularea totala.
Microsferele cu rezistente mecanice mai mici sunt recomandate pentru vopsea aplicata cu trafaletul/pensula/rola iar cele cu rezistente mecanice mari sunt recomandate pentru tencuiala sau vopsea aplicata prin pulverizare (sau care necesita rezistenta ridicata la presiune).
Absorbtia de ulei este mica (0.2–0.6 g oil/cc of 3M glass bubbles, per ASTM D281-84), motiv pentru care nu sunt modificari reologice semnificative la introducerea in vormulare.
Densitatea microsferelor de sticla este in intervalul: 0.125-0.60g/cm3.
2. Microsfere ceramice: imbunatatesc proprietatile mecanice ale peliculei, fiind un material dur (rezistenta 6Mohs), inert chimic, cu granulatie controlata si rezistenta la degradare in timp. Se poate utiliza in aplicatii dupa cum urmeaza:
Vopsea lavabila sau de uz industrial – creste rezistenta la frecare umeda, abraziune
Lacuri pe baza de apa sau solvent – creste duritatea, rezistenta la zgariere/abraziune, fara a afecta luciul fin particule fine (4-10microni).
Adaugarea se face in timpul etapei de dispersie. Nu sunt restrictii in ceeea ce priveste viteza de dispersie sau intensitatea acesteia. Ordinul de aditie recomandat este de minim 4-5% (procente masice).